Sastojci
BISKVIT
5 kom. žumanjaka
5 kašika šećera
5 kašika oštrog brašna
5 kašika mljevenih oraha
1 kesica praška za pecivo
2 kašika kakaa
BISKVIT
5 kom. žumanjaka
5 kašika šećera
5 kašika oštrog brašna
5 kašika mljevenih oraha
1 kesica praška za pecivo
2 kašika kakaa
5 kom. bjelanjaka (snijeg)
KREMA
7 dcl mlijeka
6 kašika šećera
3 kašike brašna
3 kašika gustina
2 kesice vanilin šećera
20 dkg margarina za kreme (ili maslaca)
GLAZURA
30 dkg čokolade za kuhanje
400 ml slatko vrhnje
KREMA
7 dcl mlijeka
6 kašika šećera
3 kašike brašna
3 kašika gustina
2 kesice vanilin šećera
20 dkg margarina za kreme (ili maslaca)
GLAZURA
30 dkg čokolade za kuhanje
400 ml slatko vrhnje
Priprema
BISKVIT
Bjelanjke umutiti u čvrsti snijeg i ostaviti sa strane.
U većoj posudi umutiti žumanjke sa šećerom. Dodati mljevene orahe, izmješati, dodati prosijano brašno sa praškom za pecivo i kakao. Sastojke umutiti te dodati snijeg od bjelanjka i lagano sjediniti masu.
Smjesu izliti u pripremljen (premazan maslacem ili obložen papirom za pečenje) kalup za pečenje torte (veličina 26). Bistvit peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 20 min. Pečeni biskvit ostaviti da se dobro ohladi.
BISKVIT
Bjelanjke umutiti u čvrsti snijeg i ostaviti sa strane.
U većoj posudi umutiti žumanjke sa šećerom. Dodati mljevene orahe, izmješati, dodati prosijano brašno sa praškom za pecivo i kakao. Sastojke umutiti te dodati snijeg od bjelanjka i lagano sjediniti masu.
Smjesu izliti u pripremljen (premazan maslacem ili obložen papirom za pečenje) kalup za pečenje torte (veličina 26). Bistvit peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 20 min. Pečeni biskvit ostaviti da se dobro ohladi.
KREMA
U 2 dcl mlijeka dodati gustin i brašno, dobro izmješati i ostaviti sa strane. U preostalo mlijeko dodati šećer, vanilin šećer i staviti da prokuha. U prokuhalu smjesu dodati umućeni gustin i neprestano miješati da se dobije fina, glatka krema. U ohlađenu kremu dodati margarin.
Na ohlađeni bistvit (u kalupu) staviti ohlađenu kremu i izravnati. Ostaviti u frižider da se krema stegne.
GLAZURA
Čokolade izlomiti i dodati slatko vrhnje. Kuhati na laganoj vatri neprestano miješajući dok se ne dobije fina smjesa. Dobro prohladiti i preliti preko kreme. Ponovo vratiti u frižider (najbolje je da odstoji preko noći).
Posluživanje
U 2 dcl mlijeka dodati gustin i brašno, dobro izmješati i ostaviti sa strane. U preostalo mlijeko dodati šećer, vanilin šećer i staviti da prokuha. U prokuhalu smjesu dodati umućeni gustin i neprestano miješati da se dobije fina, glatka krema. U ohlađenu kremu dodati margarin.
Na ohlađeni bistvit (u kalupu) staviti ohlađenu kremu i izravnati. Ostaviti u frižider da se krema stegne.
GLAZURA
Čokolade izlomiti i dodati slatko vrhnje. Kuhati na laganoj vatri neprestano miješajući dok se ne dobije fina smjesa. Dobro prohladiti i preliti preko kreme. Ponovo vratiti u frižider (najbolje je da odstoji preko noći).
Posluživanje
0 komentari:
Objavi komentar