Sastojci Biskvit 250g Glatkog brašna Podravka 150g šećera 150ml mlijeka 100ml ulja 3 jaja 1 Vanilin šećer Dolcela 1 Prašak za pecivo Dolcela 120g chocolate chipsa prstohvat soli Vanilija buttercream 300g bjelanjaka 570g maslaca sobne temperature 250g šećera 2 žličice vanilija ekstrakta prstohvat soli Dodatci cca 100g chocolate chip keksa 100ml mlijeka za kekse 100ml hladnog mlijeka za natopiti biskvit Ganache 80ml slatkog vrhnja 80g čokolade Priprema 1. U veliku posudu prosijte brašno i prašak za pecivo. Jaja tucite sa šećerom i vanili šećerom ili aromom vanilije, dodajte sol i limunovu koricu. Kad se dobro izradi dodajte ulje i mlijeko. Polako miješajući dodajte tu smjesu pripremljenom brašnu. Miješajte da se ne stvore grudice.Špatulom lagano umiješajte čokoladne kapljice. Raspodijeliti u 3 kalupa obložena papirom za pečenje, promjera 20cm. Pecite na 180 stupnjeva (kod mene sa ventilatorom) nekih 20-25 minuta, ovisi o pećnici. Provjerite čačkalicom, bitno je da ga ne prepečete. 2. U manjoj posudi na pari pjenjačom miješajte bjelanjke i šećer dok smjesa ne postigne temperaturu od 65 stupnjeva i šećer se ne otopi. Kada dođe na 65 stupnjeva, bjelanjke prebacite u kuhinjaki asistent ili miješajte mikserom oko 10 minuta na jakoj brzini dok ne dobijete čvrst i sjajan meringue. U njega dodajte omekšali maslac polagano žlicu po žlicu, ako je maslac tvrd buttercream neće uspjeti. U početku smjesa će vam izgledati rijetko i možda grudvasto, ali daljnim miksanjem dobit ćete glatki buttercream. Na samom kraju dodajte i malo soli te vanilijin ekstrakt. 3. Buttercream odmah koristite, ali prvo ga podijelite na 2 dijela-za kremu i dekoriranje. Tortu slažite na sljedeći način. Stavite prvi biskvit, premažite ga s hladnim mlijekom, a zatim s malo manje od polovice buttercreama za kremu. Po sredini rasporedite polovicu keksića razlomljenih i prethodno umočenih u mlijeko. Stavite još jedan biskvit i ponovite isti postupak. Stavite treći biskvit pa sve lagano premažite s ostatkom prvog dijela buttercreama i stavite tortu na hlađenje 20-ak minuta. Izvadite tortu pa ju dekorirajte s drugom polovicom buttercreama. 4. Ohladite tortu još barem 2-3 sata prije stavljanja ganachea. Zagrijte slatko vrhnje do vrenja i maknite ga s vatre pa u njega dodajte jednaku količinu tamne čokolade. Miješajte dok se sve ne otopi i smjesa ne postane glatka. Prije nanošenja pričekajte da se malo ohladi, ali ne i previše kako ne bi otopio kremu. Najbolje ga je prethodno testirati na dnu čaše kako bi vidjeli koliko je gust i koliko brzo pada. Prvo ga nanesite na rubove, veću količinu tamo gdje želite da pada, a to možete raditi žlicom ili bočicom. Na kraju nanesite smjesu i u sredinu pa poravnajte, pripazite da ne pretjerate s količinom u sredini. Pričekajte par minuta da se ganache malo stegne u hladnjaku pa sve dekorirajte.
0 komentari:
Objavi komentar