Svi se ponekad osjećamo napuhano, pogotovo za vrijeme toplih dana ili prekomjernog stajanja i hodanja. Naime razlog tome je nakupljanje vode u organizmu. Ženama se to ipak malo češće događa, zbog prirodne genetike. Posljedice mjesečnih promjena u ženskom tijelu rezutiraju nakupljanjem više vode nego inače, zbog čega se osjećaju napuhnuto i natečeno.

Ovaj sok od 3 sastojka ubrzava sagorijevanja kalorija, pomaže kod izbacivanje viška vode iz tijela, čisti organizam od toksina, hrani vaše tijelo vitaminima i mineralima, pomaže kod problema s mjehurom i kod grčeva, a uz to za pet dana s njime možete skinuti i do tri kilograma (naravno, uz uravnoteženu prehranu i neku laganu fizičku aktivnost).

 UZROCI ZADRŽAVANJA VODE:

-dugo stajanje ili sjedenje (sjedilački ili stajački poslovi te odlazak na putovanje i razgledavanje – uvjeti koje ne možemo promijeniti)
-loša prehrana (veliki unos slane hrane, te masne i slatke; sol je tvar na koju se veže voda)
-niski unos tekućine tijekom dana
-toplo vrijeme – česti uzrok natečenih nogu i zglobova
-PMS – prije same menstruacije žene često čini otečenima
-kronične bolesti (bolesti bubrega i artritis)

Diuretici

Diuretici pomažu u izbacivanju vode i toksina iz organizma putem urinarnog trakta. Priroda nas je podarila određenim namirnicama koje možemo koristiti u ovu svrhu, a dijelimo ih na prirodne diuretike, namirnice bogate kalijem i biljke s velikim udjelom vode.

Peršin – moćna diuretička trava i izbacivač toksina

Sirov sok od peršina jedan je od najjačih sokova. Ne smije se nikad odjednom uzimati u većim količinama od 30 do 60 grama, pa i kada se miješa s velikim količinama soka od mrkve ili soka od nekog drugog povrća, kao što je npr. celer, salata glavatica ili špinat. Udio soka od peršina ne smije nikad biti prevelik u odnosu na količinu ostalih sokova.

Sirov sok od peršina ima svojstva koja su vrlo važna za izmjenu kisika u organizmu, te za normalno funkcioniranje nadbubrežne žlijezde i štitnjače. Životne tvari u peršinu nalaze se u takvom međusobnom odnosu da pomažu održavanje zdravog slanja u krvnim sudovima, osobito u kapilarama i arteriolama.



Peršin je izvrsna hrana za urogenitalne organe. Od velike je pomoći kao lijek protiv kamenca u bubrezima i mjehuru, protiv albuminurije (izlučivanja bjelančevine u mokraći), upale bubrega i drugih bubrežnih bolesti. S velikim uspjehom primjenjuje se i kod vodene bolesti.



Osim toga djelotvoran je protiv svih bolova povezanih s očima i očnim živcima. Slabe oči, rožnjača, siva mrena, upala očne spojnice, upala očiju u svim stadijima te proširenje zjenica učinkovito se liječe, ako se pije sirov sok od peršina pomiješan sa sokom od mrkve i kombiniranim sokom od mrkve, celera i endivije.

Nikad nemojte piti prevelike količine čistog sirovog soka od peršina, jer se radi o tako jakoj koncentraciji koja bi mogla prouzročiti smetnje živčanog sustava. Ali je zato od velike koristi, ako se uzima pomiješan s drugim sokovima.

Strogo uzevši peršin pripada skupini biljaka iz porodice štitarki, odatle njegovo jako, koncentrirano djelovanje. Primjenjuje se s velikim uspjehom kod dobivanja menstruacije, pomiješan sa sokom od cikle ili s mješavinom soka od cikle, mrkve i krastavaca. Grčevi kao posljedica menstrualnih tegoba ublažuju se pijenjem te mješavine, a često i nestaju, ako su iz jelovnika izbačeni proizvodi sa škrobom i šećerom.

Korisni savjeti:

Svježi peršin je bolji od suhog. Ako morate kupiti suhi peršin, birajte onaj iz organskog uzgoja.
Birajte peršin sa lišćem tamno-zelene boje. Izbjegavajte grane koje imaju žućkastu boju ili koje su uvenule – to je znak da su stare ili oštećene.
Svježi peršin možete pohraniti u hladnjaku, u plastičnoj vrećici. Ako je peršin uvenuo, pošpricajte ga sa malo vode, prije nego ga stavite u hladnjak.

Recept za sok
Sastojci:

1 manji stručak neprskanog svježeg lista peršina
1 neprskani limun
1 čaša vode (2-3 dl)
Priprema:

Operite dobro peršin, ogulite limun i stavite ih u sokovnik.
Iscijedite u sok te u njega dodajte oko 2-3 dl vode.
Ako nemate sokovnik, ocijedite limun i pomiješajte sa vrlo sitno nasjeckanim peršinom te u to dodajte vodu i tako popijte.
Uzimanje:

 Ukus nije “rajski”, ali je podnošljiv. Ako ga ne možete piti ovakvog, dodajte malo stevije, meda ili javorovog sirupa. Sok bi trebalo piti svako jutro na prazan želudac i to samo pet dana. Potom je potrebno napraviti pauzu deset dana.

Nije preporučljivo za trudnice i dojilje.

Izvor: dnevno/sirovahrana.hr

0 komentari:

Objavi komentar

KATEGORIJE

Ukupno prikaza stranice

Wikipedia

Rezultati pretraživanja

Istaknuti post

Sve što trebate znati o čišćenju organizma – detoksikaciji: OČISTITE TIJELO OD OTROVA BAR DVA PUTA GODIŠNJE!

Detoksikacija organizma Stalno vam se spava, umorni ste, imate manjak energije? Vrijeme je za čišćenje tijela! Jeste li znali, da č...

Arhiva bloga

Pretraži ovaj blog

PREVESTI

Popular Posts

Blog Arhiva