Domaći losion od peršunovog lista pomoći će vam da izbjelite i očistite kožu lica. Oslobodiće vašu kožu od pigmentnih fleka, pjega i vratiti joj zdravi ten.


Peršun nije otkriće savremenog čovjeka, za njega su znali još stari Grci i Rimljani. Peršunov list je bogat vitaminima i mineralima, a njegov sok sadrži eterična ulja sa visokim sadržajem kalijuma i mangana. Ljekari narodne medicine ga preporučuju i kao lijek protiv groznice, bolesti bubrega, oboljenja mokraćnih puteva, dijabetesa, upale očiju, pa čak i impotencije.

U kozmetologiji list peršuna uvijek je bio poznat po svojim izbeljujućim i regenerativnim svojstvima. On odlično otklanja crvenilo kože, iritaciju i otok, izbjeljuje kožu, osvježava i tonizira. Štiti je od pojava bora. Odličan je i za njegu osjetljivog područja oko očiju. Pomaže u eliminisanju akni i mitisera. Možete sami pripremiti losion od peršunovog lista i koristiti ga svakodnevno za njegu lica.



Recept:

– 2 supene kašike isjeckanog svježeg (ili suhog) pešunovog lista preliti sa 200 ml ključale vode i kuhati na tihoj vatri 15 minuta.

– Skinuti sa šporeta i ohladiti. Poslije procjediti i dodati 1 kafenu kašičicu soka od limuna ili jabukovog sirćeta.

– Koristite losion za kožu lica ujutro i uveče.

Ovaj domaći losion odlično sužava pore na licu, čisti i izbjeljuje kožu. Zahvaljujuci jedinstvenim svojstvima peršuna, pomaže nestajenju pjega i pigmentnih fleka i povratku sjajnog i čistog tena. Čuvajte ga u frižideru 5-6 dana. Poslije napravite novu dozu, ili napravite veću mjeru i zamrznite u posudi za pravljenje kockica leda. Koristeći ga svakodnevno, već poslije mjesec dana, pjege i fleke sa lica će nestajati.

Ako se želite oslododiti podočnjaka i crvenila očiju, napravite isti losion, ali bez dodatka limunovog soka. Tufere vate natopite ovim losionom i stavljajte na oči ujutro i uveče ostavljajući da djeluju 5 minuta.

Izvor: kucnilekar.com

0 komentari:

Objavi komentar

KATEGORIJE

Ukupno prikaza stranice

Wikipedia

Rezultati pretraživanja

Istaknuti post

Sve što trebate znati o čišćenju organizma – detoksikaciji: OČISTITE TIJELO OD OTROVA BAR DVA PUTA GODIŠNJE!

Detoksikacija organizma Stalno vam se spava, umorni ste, imate manjak energije? Vrijeme je za čišćenje tijela! Jeste li znali, da č...

Arhiva bloga

Pretraži ovaj blog

PREVESTI

Popular Posts

Blog Arhiva