Sastojci
Oreo podloga:
4 paketa oreo keksa ( 14 je u mom paketu) *
120 gr putera otopljenog
Cheesecake:
750 gr krem sira sobne temperature (vindijin,philadelfija..)
180 gr secera **
3 ( L velicine) jaja sobne temperature
260 ml vrhnja za slag ili milerama ***
prstohvat soli
Choco mousse
270 gr cokolade tamne ****
70 gr putera
4 L ili 5 S jaja
100 gr secera
125ml vrhnja za slag
Choco ganache
200 ml vrhnja za slag
190 gr cokolade *****
Priprema
Za ovo tortu naoruzajte se strpljenjem 🙂 Najbitnija je organizacija,sve ostalo ide ko po loju.Torta je najbolja na isti dan kad se stavi mousse,podlogu i cheesecake mozete napraviti npr navece i pustiti da se po receptu ohladi i onda samo 3-4 sata prije posluzivanja napraviti mousse i ganache.Moze se cijela napraviti dan ranije,kako vam je lakse.Naravno ni nakon dva-tri dana ukusu nece biti nista-provjereno 😉 Pocnimo odiseju 🙂
1.
Podloga:
Oblozite dno kalupa promjera 26-28 papirom za pecenje.Izmrvite kekse u multipraktiku ili kako vam je vec zgodno i pomijesajte sa otopljenim puterom.Smjesu utisnite u kalup i podignite uz stranice do malo manje od pola visine kalupa (vidi sliku).”Zamotajte” kalup dva-tri pita alumijskom folijom,dno kalupa i stranice da voda ne bi usla.Izravnajte dno i stavite u zamrzivac dok pravite cheesecake.
2.
Cheesecake:
Prvo zakuhajte vodu (cheesecake se pece na pari u pecnici) upalite rernu na 160C.
U velikoj zdjeli mikserom mutite krem sir srednjom brzinom 3-4 minute.Nastvaljate miksati i dodajete so i secer i miksate jos neke 3-4 minute dok ne postane pjenasto ili “mekano”.Dodajte jaje jedno po jedno izmedu svakog dodavanja miksajte minutu da se dobro poveze.Smanjite brzinu na najmanju i umijesajte umuceno vrhnje(ne treba precvrsto biti) ili mileram.
Promjesajte smjesu par puta sa spatulom za svaki slucaj da nije ostalo ne promjesane smjese na dnu.Istresite smjedu u kalup,trebalo bi da bude visine do polovine kalupa,mada i ako bude vise nije problem samo ne smijem biti previsoko,zato bolje da koristite kalup 28.U vecu i dublju tepsiju/pleh stavite kalup sa cheesecake-om i nalijte prokljucalu vodu do polovine kalupa.(Najbolje da stavite prvo pola kolicine vose pa onda kalup pa dolijte koliko treba,da se sto vise sprijeci ulazak vode u kalup)
Pecite 1 i 15-30 minuta,treba da blago porumeni i podigne se malo iznad kalupa.Ugasite rernu,”otskrinjite” vrata rerne i ostavite cheescake jos sat vremena u rerni.Nakon sat vremena izvadite cheesecake,odmotajte pazljivo foliju i ostavite da se ohladi na sobnu temp.Kad se ohladio pokrijte ga lagano sa folijom i ostavite u frizider na najmanje 4 sata a najbolje preko noci.Mousse se pravi kad je cheesecake potpuno ohladen
3.
Choco mousse:
Otopite puter i cokoladu na pari mjesajuci sa pjenacom dok ne postane glatko.Sklonite sa vatre i malo prohladite.Dodajte zumanjca,jedno po jedno i dobro mjesajte da se sjedini.
U drugoj posudi mutite bjelance dok ne zapjene,postepeno dodajte secer i umutite u cvrst snijeg.
Umutite slatko vrhnje (kod mene zasladeno) ali ne previse.
Sjedinite sve laganim pokretima 🙂
4.
Ganache:
Ako cete praviti odma ganache cheesecake stavite u zamrzivac dok pravite ganache (ali ne vise od 30 minuta) ili ako pravite poslije cheesecake stavite u frizider na par sati.
Zagrijte slatko vrhnje do vrenja,prelijte preko isjeckane cokolade i ostavite minutu dvije da se samo otopi.Zatim promijesajte dobro dok se sve ne sjedini.Ohladite ganache 15 minuta prije nego ga izlijete u kalup.Stavite na zavrsno stezanje,mozete ubrzati u zamrzivacu do pola sata ako vam je zurba.
Skinite kalup,dekorisite po zelji i UZIVAJTE! 🙂
5.
Napomene:
*koristila sam razne oreo kekse,punjene cokoladom,obicne,prelivene koje god imate dobri su 🙂
**Ja sam smanjila kolicinu secera ne puno,ali ni sama ne znam zasto,mozete povecati ali neidite preko 200grama
***mozete koristiti ili mileram ili pavlaku ili pola pola,ja preferiram mileram i to onaj punomasni od 30%
****ja volim mlijecnu cokoladu pa sam je i ovdje ubacila malo,mozete kombinovati,ili napraviti pola mlijecne pola tamne kako volite
**** koristila sam pola mlijecne pola tamne za ganache
Preporucujem da radite u kalupu 28 jer mi je u 26 ostalo malo sirne mase i malo moussa.Ako zelite manju tortu za kalup 23 sve umanjite za 1,5.

0 komentari:

Objavi komentar

KATEGORIJE

Ukupno prikaza stranice

Wikipedia

Rezultati pretraživanja

Istaknuti post

Sve što trebate znati o čišćenju organizma – detoksikaciji: OČISTITE TIJELO OD OTROVA BAR DVA PUTA GODIŠNJE!

Detoksikacija organizma Stalno vam se spava, umorni ste, imate manjak energije? Vrijeme je za čišćenje tijela! Jeste li znali, da č...

Arhiva bloga

Pretraži ovaj blog

PREVESTI

Popular Posts

Blog Arhiva