Na moj način ;)osim što je dekorativna tijesto za ovu pogaču je izuzetno fino i mekano :)

Sastojci
za tijesto
600 g brašna
40 g kvasca
2 dl mlijeka
1 dl kisele vode
1 kašičica šećera
1 kom jaje
1 dl ulja
2 kašičice soli
za premazivanje tijesta
100 g maslaca
1 kom žumance
2 kašike kisele pavlake
za premazati pogaču
1 kom žumance
po potrebi susam i mak

Priprema
1.
Za tijesto, sa 1 dl mlakog mlijeka preliti kvasac, sipati šećer i ostaviti da nadođe.
Umutiti jaje, dodati so i ulje i izmiješati, dodati nadošli kvasac i ostatak mlakog mlijeka i kisele vode i izmiješati. Brašno sipati postepeno i zamijesiti glatko tijesto. Ostaviti da naraste duplo, malo ga premijesiti i ostaviti da još jednom naraste.
Maslac sobne temperature umutiti sa žumancetom i pavlakom.
2.
Naraslo tijesto premijesiti, odvojiti jednu lopticu i ostaviti sa strane, to je za u sredinu.
Ostatak tijesta podijeliti na 2 jednaka dijela, svaki istanjiti u pravougaonik, što duži (ako i ne bude dovoljno dužine može se i u plehu valjak razvući koliko treba) Premazati ih umućenim maslacem i svaki saviti u rolat.
3.
Prvi rolat prenijeti u pleh, moj je 28 cm, uz ivicu i sastaviti krajeve. Drugi rolat na isti način prenijeti u pleh sa unutrašnje strane uz prvi rolat. Unutrašnji rolat sjeći makazama (makaze držati u odnosu na tijesto pod uglom od 45 stepeni) oko 1 cm debljine i prebacivati ih preko vanjskog rolata.
4.
tako sve u krug
5.
uzeti lopticu i utisnuti je u sredinu
6.
pogaču premazati umućenim žumancetom sa malo ulja, posuti sa makom i susamom.
Ostaviti da naraste, u međuvremenu zagrijati rernu na 200 C. Naraslu pogaču peći do fine rumene boje, smanjiti temperaturu na 180 i neka se još malo peče.

0 komentari:

Objavi komentar

KATEGORIJE

Ukupno prikaza stranice

Wikipedia

Rezultati pretraživanja

Istaknuti post

Sve što trebate znati o čišćenju organizma – detoksikaciji: OČISTITE TIJELO OD OTROVA BAR DVA PUTA GODIŠNJE!

Detoksikacija organizma Stalno vam se spava, umorni ste, imate manjak energije? Vrijeme je za čišćenje tijela! Jeste li znali, da č...

Arhiva bloga

Pretraži ovaj blog

PREVESTI

Popular Posts

Blog Arhiva