Podijelite sa prijateljima:
Sastojci
Sastojci
tijesto
3 jaja
250 g secera
200 ml ulja
200 ml soka od narance
300 g brasna
1 prasak za pecivo
3 jaja
250 g secera
200 ml ulja
200 ml soka od narance
300 g brasna
1 prasak za pecivo
dulce de leche (karamel krema)
350- 400 g zasladjenog kondenziranog mlijeka
350- 400 g zasladjenog kondenziranog mlijeka
fil
800 ml slatkog vrhnja za slag
4 slagfixa
3 kesice vanilija secera
800 ml slatkog vrhnja za slag
4 slagfixa
3 kesice vanilija secera
Priprema
1.
Kao prvo polozite konzervu sa zasladjenim kondenziranim mlijekom u serpu u koju ste stavili jednu krpu(da nebi konzerva lupala po posudi:)
Uspite toliko vode da pokrije konzervu
Kuhajte na srednjoj temp. 2,5 do 3 sata.
Pazite da uvijek ima dovoljno vode,
dolijevajte pomalo.
Kad se konzerva ohladi ,otvorite i dobili ste diiiivan karamel !!!!!!!!!!!
2.
Izmiksajte pjenasto jaja sa secerom.
Dodajte ulje i sok.
Brasno pomijesajte sa praskom za pecivo i dodajte u smjesu.
3.
Tijesto podijelite na 2 dijela.
Ja sam vagala , ispalo mi je tasno 2 x 500 g.
U jedan dio dodajte 2 kas. kakaa u prahu.
4.
4.
Izrucite 1. tijesto u kalup za torte oblozen masnim papirom.
Pecite 25 min, na 200 °C.
Postupite isto tako sa tamnim tijestom.
Kad se kore ohlade prerezite ih na pola, tako da dobijete 4 kore.
5.
5.
Slatko vrhnje za slag izmiksajte sa vanilija secerom i slagfixom.
Dodajte karamel i izmijesajte pazljivo.
6.
6.
Filujte tortu tako da stavite neizmjenicno crnu pa zutu koru .
Dekorisite tortu sa preostalim filom irendanom cokoladom.
Posluživanje
P.s. najbolje pripremite 2 konzerve jer ovako pripremljeni dulce de leche moze stajati zatvoren godinama.
A kad vam je porteban mozete odmah koristi za raznorazne poslastice, kao preliv preko sladoleda ili dodatak milk shake-u, u filovima za torte itd…
0 komentari:
Objavi komentar