Sastojci
Biskvit
6 cijelih jaja
150 ml jogurta
1 i 1/2 vanilin šećer
160 g šećera
160-165 g oštrog brašna
1 i 1/2 prašak za pecivo
60 g kakaa
Biskvit
6 cijelih jaja
150 ml jogurta
1 i 1/2 vanilin šećer
160 g šećera
160-165 g oštrog brašna
1 i 1/2 prašak za pecivo
60 g kakaa
60 g maslaca
nekoliko žlica toplog mlijeka za prskanje kora
Krema ganache (mora odstajati nekoliko sati u hladnjaku)
500 ml slatkog vrhnja
300-350 g čokolade za kuhanje ili one s većim udjelom kakaa
Glazura ganache
2 dl slatkog vrhnja
200 g čokolade za kuhanje ili one s većim udjelom kakaa
nekoliko žlica toplog mlijeka za prskanje kora
Krema ganache (mora odstajati nekoliko sati u hladnjaku)
500 ml slatkog vrhnja
300-350 g čokolade za kuhanje ili one s većim udjelom kakaa
Glazura ganache
2 dl slatkog vrhnja
200 g čokolade za kuhanje ili one s većim udjelom kakaa
Priprema
BISKVIT
Izmutite jaja, šećer i vanilin šećer najvećom brzinom svog miksera, oko tri minute (da nastane relativno čvrsta pjena).
Uz rub posude, da zahvatite što manje pjene, ubacite jogurt i pjenjačom ga što nježnije kratko umiješajte u smjesu (neće to biti ravnomjerno, tek toliko da postane dio smjese – cilj je miješati što manje da se očuva pjenasta struktura).
Otopite maslac i stavite sa strane da se malo prohladi. Uključite pećnicu da se grije na 180 Celzijevih stupnjeva.
Brašno, prašak za pecivo i kakao pomiješajte i prosijte zajedno.
Miješajući isključivo pjenjačom (nikako mikserom!) u smjesu od jaja naizmjenično usipavajte i ulijevajte, lagano i polako, opet da sačuvate pjenu koliko je moguće, naizmjenično malo brašna i ekipe, malo otopljenog maslaca i tako dok ne umiješate sve.
Čim ste umiješali sve sastojke i vidite da je smjesa homogena, prestanite miješati.
Kalup (moj je bio promjera 24 cm) obložite masnim papirom (osobno prije pripreme biskvita sâm kalup blago premažem maslacem i onda na to prilijepim papir, inače ga nikako ne mogu zadržati na mjestu na kojem želim) i ravnomjerno izlijte i nježno rasporedite smjesu. Ako imate neku svoju tajnu kako postići da se biskvit ravnomjerno digne tijekom pečenja (a ne, recimo, više na sredini), primijenite je slobodno (ja se uvijek mučim s tim namastiti rubove kalupa ili ne, a to svakako igra ulogu).
BISKVIT
Izmutite jaja, šećer i vanilin šećer najvećom brzinom svog miksera, oko tri minute (da nastane relativno čvrsta pjena).
Uz rub posude, da zahvatite što manje pjene, ubacite jogurt i pjenjačom ga što nježnije kratko umiješajte u smjesu (neće to biti ravnomjerno, tek toliko da postane dio smjese – cilj je miješati što manje da se očuva pjenasta struktura).
Otopite maslac i stavite sa strane da se malo prohladi. Uključite pećnicu da se grije na 180 Celzijevih stupnjeva.
Brašno, prašak za pecivo i kakao pomiješajte i prosijte zajedno.
Miješajući isključivo pjenjačom (nikako mikserom!) u smjesu od jaja naizmjenično usipavajte i ulijevajte, lagano i polako, opet da sačuvate pjenu koliko je moguće, naizmjenično malo brašna i ekipe, malo otopljenog maslaca i tako dok ne umiješate sve.
Čim ste umiješali sve sastojke i vidite da je smjesa homogena, prestanite miješati.
Kalup (moj je bio promjera 24 cm) obložite masnim papirom (osobno prije pripreme biskvita sâm kalup blago premažem maslacem i onda na to prilijepim papir, inače ga nikako ne mogu zadržati na mjestu na kojem želim) i ravnomjerno izlijte i nježno rasporedite smjesu. Ako imate neku svoju tajnu kako postići da se biskvit ravnomjerno digne tijekom pečenja (a ne, recimo, više na sredini), primijenite je slobodno (ja se uvijek mučim s tim namastiti rubove kalupa ili ne, a to svakako igra ulogu).
Pecite na 180 celzijevaca 35-40 minuta (bez ventilatora) i ne otvarajte pećnicu ni slučajno. Dobro, u 35. minuti možete odškrinuti vrata i zabosti u sredinu biskvita čačkalicu da provjerite je li pečen, ali prije toga radije ništa ne dirajte.
Pečeni biskvit ostavite da se dobrim dijelom prohladi u kalupu, zatim ga izvadite, ostavite da se sasvim ohladi i izrežite na tri dijela iliti kore (koje ćete prije nadijevanja poškropiti toplim mlijekom da budu sočnije, po ukusu – može se dodati i ruma, burbon vanilije, ekstrakta ili soka naranče…).
KREMA GANACHE (pripremiti nekoliko sati prije nadijevanja torte)
Slatko vrhnje stavite u posudu debljeg dna na vatru i bdijte nad njime. Čim vidite prve znakove ključanja, uklonite s vatre.
Kipućim slatkim vrhnjem prelijte na kockice izlomljenu čokoladu i miješajte pjenjačom sve dok se vrhnje i čokolada ne stope u glatku masu (u koju bi čovjek rado uronio ;)).
Kad se masa prohladi, stavite je u hladnjak i ostavite nekoliko sati, svakako više od tri kad se o mom hladnjaku radi, da se dobro stegne.
Netom prije nadijevanja torte (meni su biskvit i ganache odstajali preko noći u hladnjaku) izmutite masu mikserom na najvišoj brzini oko dvije minute, da se uspjeni i pretvori u mazivu kremu) te premažite dvije kore torte slažući ih jednu na drugu, kako se to već radi. 🙂
GLAZURA GANACHE
Postupak je sličan: proključalo slatko vrhnje prelije se preko kockica čokolade, miješa dok se sve ne stopi zajedno i prelije preko torte te dalje ukrasi po želji. Glazura ne puca pri rezanju torte, ali je najbolje rezati tanjim oštrim nožem umakanim u vruću vodu.
Posluživanje
S obzirom na intenzi
Pečeni biskvit ostavite da se dobrim dijelom prohladi u kalupu, zatim ga izvadite, ostavite da se sasvim ohladi i izrežite na tri dijela iliti kore (koje ćete prije nadijevanja poškropiti toplim mlijekom da budu sočnije, po ukusu – može se dodati i ruma, burbon vanilije, ekstrakta ili soka naranče…).
KREMA GANACHE (pripremiti nekoliko sati prije nadijevanja torte)
Slatko vrhnje stavite u posudu debljeg dna na vatru i bdijte nad njime. Čim vidite prve znakove ključanja, uklonite s vatre.
Kipućim slatkim vrhnjem prelijte na kockice izlomljenu čokoladu i miješajte pjenjačom sve dok se vrhnje i čokolada ne stope u glatku masu (u koju bi čovjek rado uronio ;)).
Kad se masa prohladi, stavite je u hladnjak i ostavite nekoliko sati, svakako više od tri kad se o mom hladnjaku radi, da se dobro stegne.
Netom prije nadijevanja torte (meni su biskvit i ganache odstajali preko noći u hladnjaku) izmutite masu mikserom na najvišoj brzini oko dvije minute, da se uspjeni i pretvori u mazivu kremu) te premažite dvije kore torte slažući ih jednu na drugu, kako se to već radi. 🙂
GLAZURA GANACHE
Postupak je sličan: proključalo slatko vrhnje prelije se preko kockica čokolade, miješa dok se sve ne stopi zajedno i prelije preko torte te dalje ukrasi po želji. Glazura ne puca pri rezanju torte, ali je najbolje rezati tanjim oštrim nožem umakanim u vruću vodu.
Posluživanje
S obzirom na intenzi
0 komentari:
Objavi komentar