Napravi se za čas, ima samo jednu koru, ukusna je i kremasta, a posebno će se dopasti ljubiteljima kombinacije višanja i čokolade...Uz mali dodatak višnjevače koja joj daje veoma finu aromu.

Sastojci
Za koru:
5 manjih jaja
5 kašika šećera
4 pune kašike brašna
3 pune kašike kakaa
1 ravna kašičica praška za pecivo
30 ml mleka
30 ml ulja
za preliv: 1 dl višnjevače*
Za fil od višanja:
 
600 gr zamrznutih višanja
5 kašika šećera
3 dl soka od višanja
1 kesica pudinga od vanile
Za čokoladni fil:
7 dl mleka
5 kašika šećera
1 kesica pudinga od čokolade
3 pune kašike gustina
50 gr čokolade za kuvanje
180 gr maslaca
Za čokoladnu glazuru:
100 gr čokolade za kuvanje
30 ml mleka
30 gr maslaca
 
Priprema
1.
Priprema kore:

 Uključiti rernu na 180 stepeni da se ugreje.
Odvojiti belanca i žumanca pa belanca umutiti u čvrst sneg.
U drugoj činiji umutiti žumanca sa šećerom. Dodati ulje, mleko, prosejano brašno, kakao i prašak za pecivo, promešati pa spatulom umešati belanca, pažljivo prevrćući da se lepo povežu. Smesu izliti u okrugli pleh obložen pek papirom (dimenzije 28 cm).
Staviti u zagrejanu rernu da se peče (vodite računa da se ne prepeče jer će biti suva). Kada kora bude gotova, čim se malo prohladi odlepiti pek-papir, staviti je na tanjir za serviranje, izbockati je viljuškom i natopiti višnjevačom.
* Ukoliko tako više volite ili ukoliko će tortu jesti i deca,  kora se može natopiti i sokom od višanja ili prokuvanim sirupom od vode i šećera (prokuva se 1 dl vode sa 2-3 kašike šećera).
 Oko kore staviti obruč za torte pa preliti fil od višanja.
2.
Priprema fila od višanja:


Višnje odlediti i ocediti pa izmeriti koliko ima soka koji su otpustile. Kod mene je to bilo 3 dl soka. Deo soka ponovo pomešati sa višnjama i staviti u šerpicu pa na srednje jaku vatru, da provri. Kada krene da ključa, dobro izmiksirati štapnim mikserom da se višnje usitne ili ih prebaciti u secka pa usitiniti.
U ostatku soka razmutiti prašak za puding pa uliti u višnje i kuvati još nekoliko minuta uz stalno mešanje dok se fil ne zgusne.
Vruć fil odmah preliti preko pečene i natopljene kore.
3.
Priprema čokoladnog fila:

5 dl mleka i 5 kašika šećera staviti u šerpu pa na laganu vatru da provri. U ostatku mleka razmutiti prašak za puding od čokolade i gustin. Kada mleko krene da vri, izmaći sa vatre, umešati razmućeni prašak i vratiti na vatru uz mešanje dok se ne zgusne. U vruće dodati čokoladu izlomljenu na kockice i mešati dok se ne istopi. Zatim dodati maslac iseckan na kockice, mešati da se i on lepo otopi i sjedini sa filom.
Kada se fil malo prohladi, preliti ga preko višnjastog fila.
4.
Čokoladna glazura:

Na pari otopiti čokoladu, mleko i maslac i preliti preko torte. Posuti čokoladnim mrvicama ili ukrasiti po želji.

Ostaviti tortu najmanje 12 sati u frižideru da se dobro ohladi pa servirati.


Posluživanje

Torta se može praviti i u obliku kolača, tj. kocki, ako se kora peče u četvrtastom kalupu dimenzija 25x30 cm.

http://www.coolinarika.com/

0 komentari:

Objavi komentar

KATEGORIJE

Ukupno prikaza stranice

Wikipedia

Rezultati pretraživanja

Istaknuti post

Sve što trebate znati o čišćenju organizma – detoksikaciji: OČISTITE TIJELO OD OTROVA BAR DVA PUTA GODIŠNJE!

Detoksikacija organizma Stalno vam se spava, umorni ste, imate manjak energije? Vrijeme je za čišćenje tijela! Jeste li znali, da č...

Arhiva bloga

Pretraži ovaj blog

PREVESTI

Popular Posts

Blog Arhiva