Prije nego se odlučite za kafu ili čaj kada ustanete, možda biste trebali da probate ovaj čudesni napitak.
kurkuma-kokosovo-ulje
Njega čine dva nevjerovatna sastojka a to su kurkuma, koja je jedan od najzdravijih začina na svijetu, ima antiupalno, antioksidansno, antibakterijsko dejstvo te kokosovo mlijeko.
Zdravstvene prednosti kurkume:
Djeluje kao antiseptik, te na taj način uništava bakterije i ubrzava zarastanje rana.
Posjeduje i analgetsko dejstvo – smanjuje otok i bol, posedbno bolove u zglobovima uzrokovanih atritisom.
Jača imunitet, zbog toga što sadrži kurkumin.
Antikancerogeno dejstvo – mješavina kurkume i crnog bibera sprječava rast ćelija raja dojke za 50% .
Poboljšava rad probavnog sistema i potiče izlučivanje žuči, što utiče na razgradnju masti.
Detoksikacija jetre – kurkumin utiče na povećanje enzima i smanjenje slobodnih radikala. Primjećeno je i obavljanje oštećenih dijelova jetre kod ispitanih pacova.
Regulisanje metabolizma i tjelesne težine – kurkuma pretvara pasivne masti u aktivne i potiče tijelo da sagori više masti.
Smanjenje visokog pritiska – supstanca kurkumin, zajedno sa vježbanjem poboljšava funkciju srca i povećava mišićnu toleranciju na stres.
Pamćenje i funkcije mozga – kurkuma poboljšava pamćenje, pa čak i kod bolesnika koji boluju od Alzheimera.
Razna stanja kože – masne kiseline u kurkumi štite od oštećenja i značajni su za liječenje psorijaze, vitiliga i raka kože.
Smanjuje trigliceride – kurkumin održava nivo holesterola pod kontrolom, smanjuje njegovu apsorpciju, sprječava srčane bolesti i hipertenziju.
Zlatno mlijeko je tradicionalno piće koje ima široku primjenu u Azijskoj kulturi i narodnoj medicini. Koristi se za liječenje upala, bolesti jetre i poboljšanje probave, a u nastavku vam dajemo recept za njegovu pripremu…
Pasta od kurkume
Sastojci:
¼ šoljice kurkume uprahu
½ kašičica mljevenog crnog bibera
½ filtrirane vode
Zlatno mlijeko:
1 šolja kokosovog mlijeka
1 kašičica djevičanskog kokosovog ulja
¼ kašičice kurkumine paste
med
Priprema:
Pomiješajte kurkumu, biber i vodu u maloj tavi na srednje jakoj vatri. Miješati stalno dok ne dobijete pastu. Ostaviti da se pasta ohladi prije nego je stavite u frižider.
Pomiješajte sve sastojke osim meda, dok kuhate na laganoj vatri. Miješajte konstantno dok ne postane vruće, ali nemojte da kuha. Ostavite smjesu da se ohladi i dodajte med po svom ukusu.
Izvor: megagiga

0 komentari:

Objavi komentar

KATEGORIJE

Ukupno prikaza stranice

Wikipedia

Rezultati pretraživanja

Istaknuti post

Sve što trebate znati o čišćenju organizma – detoksikaciji: OČISTITE TIJELO OD OTROVA BAR DVA PUTA GODIŠNJE!

Detoksikacija organizma Stalno vam se spava, umorni ste, imate manjak energije? Vrijeme je za čišćenje tijela! Jeste li znali, da č...

Arhiva bloga

Pretraži ovaj blog

PREVESTI

Popular Posts

Blog Arhiva