Kruška je voćka veličinom slična jabukama. Za razliku od jabuka, kruške imaju koru koju je teže čistiti. Kora može biti žuta, zelena, smeđa, crvena ili pak kombinacija svih boja.
Uglavnom slatke, sočne i blagog ukusa, a tekstura im je kremasta. Najpoznatija je kineska kruška koja ima najbolja lekovita svojstva. Prisutne su tokom cele godine, a najbolje su od kraja jula do početka februara.
Nutritivna vrednost
Odličan izvor topljivih vlakana. Sadrževitamine A, B1, B2, C i E, folnu kiselinu i niacin. Također su bogat izvor bakra, fosfora i kalija, a u manjim količinama sadrže kalcij, klor, željezo, magnezij, natrij i sumpor.
Prednosti za zdravlje
Kruške su hipoalargeno voće koje je puno vlakana, a retko izaziva alergijske reakcije. Sok od kruške je odličan za novorođenčad jer je blagog ukusa, a veoma zdrav. Pomažu i kod sledećih stanja:
Krvni pritisak
Sadrže antioksidativna i antikancerogena jedinjenja koja sprečavaju nastanak visokog krvnog pritiska i srčanog udara.
Rak
Visok nivo vitamina C i bakra će smanjiti nivo slobodnih radikala u telu i na taj način sprečiti oštećenja ćelija.
Holesterol
Kruške su bogate pektinom, koji efektno smanjuje nivo lošeg (LDL) holesterola.
Probavni trakt
Topljiva vlakna su odlična za zdravlje probavnog trakta i mogu da pomognu u sprečavanju nastanka raka debelog creva.
Zatvor
Pektin je diuretik i ima blago laksativno delovanje, što će podstaći rad creva i omogućiti pravilno varenje hrane.
Energija
Kruška je bogat izvor glukoze i fruktoze, koje prilično brzo podižu nivo energije.
Temperatura
Najbolji način da smanjite telesnu temperaturu jeste da popijete veliku čašu sveže isceđenog soka od kruške.
Imunitet
Antioksidativno delovanje kruške će ojačati vaš imunitet. Jedite krušku ili pijte sok od kruške, pogotovo kada je sezona gripa i prehlada.
Upale
Kruška ima protivupalno delovanje i pomaže kod oslobađanja od bola uzrokovanog upalnim procesima.
Osteoporoza
Kruške sadrže visok nivo bora, koji pomaže telu da apsorbuje kalcijum i na taj način sprečavaju nastanak osteoporoze.
Saveti za konzumaciju i čuvanje kruške
– Odaberite čvrste kruške tamnije boje
– Pustite da odstoje nekoliko dana dok malo ne omekšaju
– Jednom kada krušku oljuštite, ona može da stoji nekoliko dana
– Kruške čuvajte dalje od hrane intenzivnog mirisa (luk, beli luk, kiseli kupus) jer one vrlo lako mogu da poprime te mirise, zbog čega im se menja i ukus prenosi stil.

0 komentari:

Objavi komentar

KATEGORIJE

Ukupno prikaza stranice

Wikipedia

Rezultati pretraživanja

Istaknuti post

Sve što trebate znati o čišćenju organizma – detoksikaciji: OČISTITE TIJELO OD OTROVA BAR DVA PUTA GODIŠNJE!

Detoksikacija organizma Stalno vam se spava, umorni ste, imate manjak energije? Vrijeme je za čišćenje tijela! Jeste li znali, da č...

Arhiva bloga

Pretraži ovaj blog

PREVESTI

Popular Posts

Blog Arhiva