Kruška (Pyrus sp.) je biljka iz porodice Rosaceae, koja ima plodove istog imena. Gaji se već više od 4000 godina, zbog svojih jestivih plodova. Porijeklom je iz Azije. Danas širom Evrope, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, rastu razne podivljale sorte ishodišne vrste Pyrus communis (divlja kruška).
To je listopadno drvo koje može narasti i preko 20 m. Listovi su joj jajasti i jednostavni, obično s blagim rubom. Plodovi su joj žuti ili zeleni, sazrijevaju od početka jeseni do početka zime, zavisno od vrste. Plodovi su bogati mineralima: kalijem, fosforom, kalcijem, magnezijem, željezom, hlorom, sumporom te brojnim mikroelementima. Ima izuzetno mnogo vitamina, posebno vitamina A, C, E, većina vitamina iz grupe B, H i D.
Lijek od grančica kruške:
Grančicu kruške, dužine 10-15 cm sitno isjeckajte. Stavite je u neoštećenu, emajliranu šerpu i prelijte je sa jednim litrom vode. Prokuhajte je na laganoj vatri 5-7 minuta. Skinite šerpu sa vatre i ostavite da se čaj ohladi, pa ga procijedite.
Pijte po jednu čašu ovog čaja tri puta dnevno. Za tri-četiri mjeseca redovnog konzumiranja ovog čaja nestaju „mušice“ pred očima, poboljšava se vid, a poboljšava se i rad bubrega.
0 komentari:
Objavi komentar