Sastojci
tijesto:
5 šolja (od 200 ml) brašna
1 vrećica instant kvasca
1 kašičica soli
1/2 kašičice šećera
tijesto:
5 šolja (od 200 ml) brašna
1 vrećica instant kvasca
1 kašičica soli
1/2 kašičice šećera
2 šolje tople vode
fil:
4 krompira
2 kašike otopljenog putera
po ukusu so, biber
fil:
4 krompira
2 kašike otopljenog putera
po ukusu so, biber
Priprema
Sjediniti brašno, kvasac, so i šećer, pa dodati toplu vodu. Zamijesiti tijesto, pa ostaviti prekriveno oko 30 minuta. Na pobrašnjenoj podlozi tijesto podijeliti na 6-8 loptica. Svaku lopticu malo razvaljati. Kuhan krompir naribati, začiniti (so, biber) i dodati otopljen puter. Na svaku razvaljanu lopticu staviti fil od krompira, pa zatvoriti lopticu.
Sjediniti brašno, kvasac, so i šećer, pa dodati toplu vodu. Zamijesiti tijesto, pa ostaviti prekriveno oko 30 minuta. Na pobrašnjenoj podlozi tijesto podijeliti na 6-8 loptica. Svaku lopticu malo razvaljati. Kuhan krompir naribati, začiniti (so, biber) i dodati otopljen puter. Na svaku razvaljanu lopticu staviti fil od krompira, pa zatvoriti lopticu.
Filovanu lopticu razvaljati na veličinu tave.
Pržiti u tavi, premazanoj sa par kapi ulja, po par minuta sa svake strane.
Gotove se, dok su vruće, premažu sa malo putera (ja nisam), pa posluže!
Ukoliko vam ostane koje parče, kratko zagrijati u tavi (bez ulja)! Čak i nakon 24 h, bit će kao da su tek pečene!
Posluživanje
Poslužiti toplo, uz jogurt i kiselo vrhnje!
Pržiti u tavi, premazanoj sa par kapi ulja, po par minuta sa svake strane.
Gotove se, dok su vruće, premažu sa malo putera (ja nisam), pa posluže!
Ukoliko vam ostane koje parče, kratko zagrijati u tavi (bez ulja)! Čak i nakon 24 h, bit će kao da su tek pečene!
Posluživanje
Poslužiti toplo, uz jogurt i kiselo vrhnje!
0 komentari:
Objavi komentar