SASTOJCI
Biskvit
9 jaja
180 g šećera
160 g maslaca
200 g tamne čokolade
200 g prženih lješnjaka
50 g mljevenog keksa ili mrvica

 
4 velike žlice tamnog gorkog kakaa
80 ml ruma
2 male žličice praška za pecivo
pola žličice cimeta
pola žličice instant kave
1 žlica vanilija ekstrakta (Ili šećera)

Krema
500 ml slatkog vrhnja za šlag
200 g čokolade s puno kakaa(60-70%)
2 velike žlice gorkog kakaa
100 g Nutelle
1/2 vrećice želatine u prahu
2 žlice ruma

 
Preljev za biskvit
oko 2 dcl mlijeka
3 žlice ruma
1 žličica ekstrakta vanilije

PRIPREMA
Najprije napravimo kremu.
Zagrijte  slatko vrhnje za šlag skoro do vrenja , ali nemojte pustiti da vrije. Razmutite gorki kakao s malo vrhnja da se poveže i umutite u toplo vrhnje. Razlomite čokoladu za kuhanje (moja je imala 54% kakaa) na kockice  i lagano miješajući ,otopite je u vrhnju.
Otopite pola vrećice želatine u prahu s 2 žlice vode , pustite da nabubri 1o-tak minuta , te je onda lagano zagrijte da se otopi i umiješajte u kremu. Pustite da se dobro ohladi.
Kad se  ohladilo i stisnulo, dodajte Nutellu (ili sličan namaz) i rum, sve lagano izmiksajte da se poveže.

Ja obično kremu  napravim uveče , pa tek ujutro , kad se sve dobro ohladi mažem i filam tortu.
Možda nije potrebno uopće dodavati želatinu,  krema je izgledala dosta čvrsta ,ali budući da nema maslaca u njoj - nisam htjela riskirati, pa sam je ipak stavila .

Popržite lješnjake na tavi ili u pećnici, zbog intenzivnijeg okusa. Dok su topli  skinite kožicu trljajući ih između kuhinjske krpe.Sameljite ih , ako ne volite osjetiti grublju teksturu , sameljite ih  2 puta.
Smrvite kekse u prah.
Otopite čokoladu s maslacem u kupelji.
Odvojite žumanjke  i bjelanjke .
Od bjelanjaka s malo soli istucite snijeg.
Žumanjke istucite s šećerom, dodajte otopljenu čokoladu s maslacem, kekse, lješnjake , 2 male žličice praška za pecivo, cimeta ,instant kave i rum, te sve dobro izmiješajte.
Kava se dodaje ,jer pojačava okus čokolade.
Na kraju ručno umiješajte bjelanjke pazeći da smjesa ne splasne(nemojte previše energično miješati).

Obložite kalup za torte (28-30 cm)papirom za pečenje . Ulijte smjesu i stavite je lagano peći na 160 ° oko 45 minuta. Ovo ovisi o pećnici,moja je na ventilator i najbolje probajte da li je biskvit pečen probavajući drvenim štapićem na kojem ne smije ostati ništa . Ipak , ne prepecite biskvit- on ostaje dosta sočan i vlažan.Pustite ga da se potpuno ohladi prije rezanja.

Prerežite biskvit  dva puta , da dobijete tri lista , najljepši ostavite za vrh.
Kremu podijelite na tri dijela , ako ćete tortu omazati kremom.
Svaki biskvit natopite preljevom , premažite kremom , poravnajte lopaticom , pritisnite i zatim tortu ukrasite po želji.

Ja sam je namazala kremom izvana i sa strane jer je bilo dovoljno , rubove posula lješnjacima , a gornju površinu "počešljala" špatulicom sa zupcima.
Ukrasila sam gotovim pralinama koje moj sin jako voli! I to je to.
Ima mnogo mogućnosti za ukrašavanje , s šlagom, šlag kremom, čokoladnom glazurom, fondanom  itd.

POSLUZIVANJE
Torta je vrlo jaka, zasitna i velika.
Možete je poslužiti uz preljev od šumskog voća , ili šlaga.Uživajte!

Izvor:http://www.coolinarika.com/

0 komentari:

Objavi komentar

KATEGORIJE

Ukupno prikaza stranice

Wikipedia

Rezultati pretraživanja

Istaknuti post

Sve što trebate znati o čišćenju organizma – detoksikaciji: OČISTITE TIJELO OD OTROVA BAR DVA PUTA GODIŠNJE!

Detoksikacija organizma Stalno vam se spava, umorni ste, imate manjak energije? Vrijeme je za čišćenje tijela! Jeste li znali, da č...

Arhiva bloga

Pretraži ovaj blog

PREVESTI

Popular Posts

Blog Arhiva