Sastojci
BISKVIT
250g brašna
150g šećera
100ml maslinovog ulja
150ml mlijeka
3 jaja
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
korica jednog limuna
prstohvat soli
MOUSSE
155g jagoda
70g šećera
240ml slatkog vrhnja
1.5 žlica šećera u prahu
2.5 žličice želatine
3 žličice limunovog soka
crvena prehrambena boja
ekstrakt jagode
ČOKOLADNI PRELJEV
240ml slatkog vrhnja
175g tamne čokolade
Priprema
1.
Kalup promjera 20cm obložite papirom za pečenje. Ja sam pekla u kalupu od 18cm kako bi dobila manju, ali višu torticu. U velikoj zdjeli prosijte brašno i prašak za pecivo. U drugoj zdjeli jaja utucite sa šećerom i vanilija šećerom, a zatim im dodajte sol i limunovu koricu te još malo izmiksajte. Kad se sve dobro povezalo smjesi dodajte ulje i mlijeko. Tekuću smjesu postepeno dodajite suhoj te stalno miješajte kako se nebi stvorile grudvice. Izlijte smjesu u kalup i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 30 minuta. Provjerite je li biskvit gotov tako da čačkalicu zabodete u sredinu, ako izađe suha onda ga možete izvaditi iz pećnice. Kada je gotov izvadite ga iz pećnice i ostavite da se ohladi par minuta, zatim ga izvadite iz kalupa na stalak za hlađenje. Dok je još polutopao žicom ili nožem odrežite vrh kako bi bio što ravnij. Biskvit vratite u kalup, a zatim sve stavite u hladnjak dok pripremate mousse.
2.
U maloj posudici stavite želatinu i prelijte ju limunovim sokom. Ostavite ju sa strane da upije sok. Svježe jagode, a možete koristiti i zamrznute, usitnite u blenderu/sjeckalici. Zatim ih zajedno sa šećerom stavite zagrijavati na srednje jaku vatru dok se smjesa samo malo ne zgusne. Kada se smjesa zgusnula smanjite vatru i u nju stavite želatinu. Miješajte polagano dok se želatina ne otopi, ali pripazite da smjesa ne uzavre jer će želatina tada biti neupotrebljiva. Kada se želatina otopi maknite smjesu s vatre i pustite da se ohladi, možete ju kratko staviti i u hladnjak pritom pazeći da se ne zgusne zbog želatine. Kada dođe na sobnu temperaturu spremna je za daljnje korištenje. Utucite slatko vrhnje sa šećerom u prahu. Ja sam ovdje dodala još crvene prehrambene boje te još 5-6 kapljica ekstrakta jagode kako bi dodatno poboljšala boju, a i okus kreme. Utučeno vrhnje lagano dodajite ohlađenoj smjesi od jagoda dok se sve ravnomjerno ne poveže. Miješajte lagano kružnim pokretima kako se tekstura nebi promjenila, najbolje špatulom.
3.
Mousse sada ravnomjerno rasporedite po biskvitu koji se nalazi u kalupu. Moj kalup je malo viši nego uobičajeni i ova mi je količina došla do samog vrha kalupa, ali moussea nije bilo viška. Mislite li da je u vašem slučaju moussea previže tortu možete slagati unutar obruča za torte koji je obično viši nego kalup
4.
Tortu stavite u hladnjak na otprilike 3 sata, a zatim je možete nastaviti dekorirati. Iznad srednje vatre otopite čokoladu i slatko vrhnje. Kada se sve povezalo stavite ga sa strane dok se u potpunosti ne ohladi, a zatim njime prelijte tortu.
5.
Ostatak torte dekorirala sam utučenim slatkim vrhnjem u kojeg sam dodala crvenu boju i ekstrakt jagode. 

0 komentari:

Objavi komentar

KATEGORIJE

Ukupno prikaza stranice

Wikipedia

Rezultati pretraživanja

Istaknuti post

Sve što trebate znati o čišćenju organizma – detoksikaciji: OČISTITE TIJELO OD OTROVA BAR DVA PUTA GODIŠNJE!

Detoksikacija organizma Stalno vam se spava, umorni ste, imate manjak energije? Vrijeme je za čišćenje tijela! Jeste li znali, da č...

Arhiva bloga

Pretraži ovaj blog

PREVESTI

Popular Posts

Blog Arhiva