Grabar-Kitarović je, nakon sigurnosnog foruma NATO-a održanog u kanadskom gradu Halifaxu, dala intervju za Defense News u kojem je naglasila da je Bosna i Hercegovina nestabilna zemlja i da zemlja nije “u potpunosti politički emancipirana”.
– U BiH vidimo te centrifugalne sile. Jedan od entiteta, Republika Srpska, nedavno je održala referendum o njenom “nacionalnom danu” – da, pod navodnicima. No, to je ono što vidimo kao prvi korak prema onome što mi vidimo kao potencijalni niz referenduma pa i o nezavisnosti RS-a. Ukoliko se oni odluče na taj korak, bit će i reakcija iz Federacije BiH i onda potencijalno gledamo novi sukob – naglasila je hrvatska predsjednica.
Za Rusiju je kazala da je duboko u tzv. hibridnom ratu i da postoje snažne veze između predsjednika RS-a Milorada Dodika i Rusije.
– Rusija se tamo miješa kroz naoružavanje, kroz taktiziranje, kroz djelovanje obavještajnih službi, kroz kampanje širenja informacija i dezinformacija – naglasila je Grabar-Kitarović.
Ona smatra da postoje i druge prijetnje za BiH i pod njima podrazumijeva i “neke druge zemlje” koje se, smatra, ne miješaju samo u politički život.
– Islam koji smo poznavali u BiH se mijenja, postaje radikaliziraniji, posebno u seoskim područjima, mijenja se način života, čak i izgled ljudi u smislu načina oblačenja i ponašanja i mnogo rigidnije interpretacije vrijednosti islama – kazala je Grabar-Kitarović.
Smatra i kako je zbog toga od ključne važnosti zadržati stabilnost Islamske zajednice u BiH, ali također i u Hrvatskoj.
– Mi u Hrvatskoj imamo malu, ali jako aktivnu i zapravo izvrsnu Islamsku zajednicu koja daje sve od sebe kako bi upravljala procesima u regiji i izolirala radikale, fundamentaliste, kako bi očuvala međuetničku i međureligijsku komunikaciju i punu integraciju Islamske zajednice, ne asimilaciju, već integraciju u obično hrvatsko društvo – kazala je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

0 komentari:

Objavi komentar

KATEGORIJE

Ukupno prikaza stranice

Wikipedia

Rezultati pretraživanja

Istaknuti post

Sve što trebate znati o čišćenju organizma – detoksikaciji: OČISTITE TIJELO OD OTROVA BAR DVA PUTA GODIŠNJE!

Detoksikacija organizma Stalno vam se spava, umorni ste, imate manjak energije? Vrijeme je za čišćenje tijela! Jeste li znali, da č...

Arhiva bloga

Pretraži ovaj blog

PREVESTI

Popular Posts

Blog Arhiva