edini kriterij koji ljudi imaju kada su u pitanju miješane salate su ukusni sastojci, ali bez obzira na ukus postoje i druge stvari koje se moraju uzeti u obzir.
Kombiniranje krastavaca i paradajza nije nimalo poželjno jer imaju različito vrijeme probave. Kombinirajući takve sastojke može doći do fermentacije hrane u želucu i tako se može otrovati cijelo tijelo.
Time sebi usporavate probavu te nećete moći uživati u jelu kako treba, a osim toga procesom fermentacije mogući su plinovi, oticanje i bolovi u želucu a također i crijevni problemi.
Ovdje ćemo vam navesti i još nekoliko drugih kombinacija hrane koje ne biste trebali uopšte da miješate:
Voće nakon obroka
Voće nakon obroka
Voću je potrebno dosta vremena da se probavi u organizmu pa se ne bi smjelo dugo zadržavati u želucu. Ako jedete voće odmah nakon obroka to može dovesti do refluksa kiseline i drugih probavnih problema.
Tjestenina i sir
Veoma popularno jelo ali bi ga trebali izbjegavati u svakom slučaju. Tjestenina je bogata škrobom koji ima drugačije vrijeme digestije od proteina u siru, pa će kašnjenje dovesti do fermentacije i probavnih problema. Ovo isto vrijedi i za tjesteninu i meso.
Povrće i sir
Ovo je je još jedna kombinacija koju treba izbjegavati, jer može samo dovesti do nadutosti.
Dinja i lubenica
Nikada ne biste trebali da ih jedete zajedno jer su ovi plodovi namjenjeni da se jedu sami, a ne u kombinaciji sa bilo kojim drugim voćem.
Mlijeko i banane
Mnogi ljudi vole kombinaciju ovih sastojaka ali ona znatno usporava vašu probavu!
0 komentari:
Objavi komentar