Mnogi cvjetni medovi u sebi sadrže i peludna zrnca ambrozije i johe, topole, breze, jasena, lijeske, raznih trava… te nisu dobri za alergičare. Stoga je našem cvjetnom medu Nigelli dodano sjeme egipatskog crnog kima, koji rješava taj problem

Med nas uvijek asocira na nešto zdravo, prirodno i savršeno. U principu postoje dvije vrste meda – med animalnog podrijetla i tzv. poliflorni ili cvjetni med. Ovaj drugi nastaje marljivim radom pčela koje skupljaju nektar s raznog vrsta cvijeća. Tako nastaju kestenov, bagremov, lipov, suncokretov, kaduljin, lavandin i drugi tzv. cvjetni medovi. Njihova sortna pripadnost uvijek se određuje na osnovi peludnih zrnaca koja u tom medu prevladavaju i nijedan cvjetni med ne sadrži samo jednu vrstu cvjetnog praha. Pravilnici, na žalost, dopuštaju da se med s 25 posto peludnih zrnaca kadulje ili lavande proglasi kaduljinim ili lavandinim medom. To mi se ne čini poštenim. S druge strane imamo medove animalnog podrijetla koji nastaju tako što pčele sišu slatku tekućinu s lisnih ušiju koje pak ovu tzv. medljiku izvlače iz omekšalog lišća, najčešće hrasta medunca u sušnim periodima. Na ovaj manje romantičan način nastaje tzv. medljikovac koji praktično ne sadrži cvjetni prah, ali je pun minerala i dobar je za alergičare.



Sveti Ambrozije zaštitnik je pčelara
 
Ime sveca zaštitnika pčelara upućuje nas na biljku ambroziju koje se s pravom boje mnogi alergičari. Sad je važno naglasiti da mnogi cvjetni medovi u sebi sadrže i peludna zrnca ambrozije i johe, topole, breze, jasena, lijeske, raznih trava i slično, te napokon priznati da cvjetni medovi nisu dobri za alergičare. Iz ovog razloga je našem cvjetnom medu Nigella i Nigella junior dodano sjeme egipatskog crnog kima u velikom postotku, jer timokinon iz ove biljke širi bronhije i tada prestaju simptomi alergije, a tijelo se polako navikava na cvjetni prah koji ga iritira, pa i onaj od ambrozije. Tako ovaj med postaje funkcionalan i sam po sebi ima manje cvjetnog praha (koji smeta ljudima alergičnima na pelud raznih korova, trava, lijeske, topole, breze, jasena, pa i ambrozije). On djeluje poput nježnog prirodnog cjepiva ako ga uzimate dva puta dnevno tijekom dužeg vremenskog perioda, a vrijeme za početak njegovog uzimanja je upravo sada. Naglašavam upravo ovo nježno djelovanje ovog funkcionalnog meda, jer će vam mnogi nesavjesni pčelari predložiti da se svoje alergije na cvjetni prah riješite uzimanjem žlice cvjetnog praha. To je djelovanje po principu „što te ne ubije, to te ojača“, i ako to preživite sigurno više niste alergični!

Med ipak nije savršena namirnica

Iza svake žlice meda potrebno je popiti čašu vode, jer je med higroskopan, tj. veže na sebe veliku količinu vode, sadrži relativno puno glukoze i ima relativno visok glikemijski indeks (naravno da je on neusporedivo manji od glikemijskog indeksa bijelog ili smeđeg šećera). S druge pak strane sadrži praktično sve vitamine i minerale, a i mnoštvo korisnih enzima. Zato mu dajemo ocjenu vrlo dobar (4). Ipak, med je savršen medij za dodano mu ljekovito bilje, a kad mu dodamo sjeme crnog k  ima, ocjena mu raste i tada je za pet (5). Egipatski crni kim je, između ostalog, i imunomodulator – tj. jača naš imuno sustav, ali i stišava njegovu pretjeranu reakciju. Dolazi gripa, a ovaj med s egipatskim crnim kimom je pravo prirodno cjepivo.

0 komentari:

Objavi komentar

KATEGORIJE

Ukupno prikaza stranice

Wikipedia

Rezultati pretraživanja

Istaknuti post

Sve što trebate znati o čišćenju organizma – detoksikaciji: OČISTITE TIJELO OD OTROVA BAR DVA PUTA GODIŠNJE!

Detoksikacija organizma Stalno vam se spava, umorni ste, imate manjak energije? Vrijeme je za čišćenje tijela! Jeste li znali, da č...

Arhiva bloga

Pretraži ovaj blog

PREVESTI

Popular Posts

Blog Arhiva