Sastojci :
8 komada petit keksa – donji red
500 ml mleka
puding od vanile, jagode, maline ( 40 gr )
2 – 3 kašike šećera, po ukusu
1 kašika brašna
1 kašičica ekstrakta od vanile
Deo sa jagodama:
250 ml slatke pavlake
300 gr jagoda
100 gr šećera u prahu

 Priprema:
U pleh poslagati petit keks umočen u vruće mleko.
Najlakše vam je da umutite puding sa šećerom i brašnom, dodati hladno mleko od onih 500 ml i ostatak stavite da provri.
Pošto je to mala količina keksa, kada se mleko zagrejalo i vruće je samo petit keks zamočite u njega i brzo izvadite, pa slažete u tepsiju.
Taman će i mleko provriti kada to uradite, a nećete potrošiti ni 30 ml mleka.
Zakuvate puding i mešate dok se ne zgusne, zatim prelijte preko keksa, lepo razvučete i ostavite da se hladi.
Kada se ohladilo ulupate slatku pavlaku sa šećerom u prahu.
Jagode izblendirate ili izgnječite, ali nemojte previše da se dobije kaša i previše puste vodu.
Pomešati pola slatke pavlake sa jagodama i sjediniti




Ako su pustile vodu, malo ako možete ocedite, da se fil ne bi jako razredio, ali ako vam se i to desi, ima leka.
Ili želatin ili mleveni keks, odaberite.
Želatin potopite u 30 ml vode i kad nabubri otopite ga na vatri, da li da ne provri, samo postane providan, kao voda i brzo ga saspete u mešavinu slatke pavlake i jagoda, ili dodate mleveni keks.
Ja nisam dodavala ništa, samo sam malo soka ocedila, možda 2 kašike.
Preko ohladjenog pudinga nanesete fil od jagoda i preko ostatak slatke pavlake.
Čas posla
Dobro ohladite.
Sastojci
– 1 tikvica,oko pola kg
– 1 jogurt
– 3 vrhom pune velike kasike svezeg sira
 /> – 3 jaja


 – otprilike 150 gr brasna
– sol
– ulje
– malo sira za posuti
– na vrh noza praska za pecivo

Priprema
Tikvicu ocistite i naribajte,posolite pa nek malo odstoje da puste vodu.Ocedite i polako dodajte jaja,sir,jogurt,brasno i malo praska za pecivo,mozete dodati jos malo soli.


Treba da bude srednje gusto,sami cete morati oceniti zbog tikvice-tesko je da svi isto ocedimo od tecnosti pa brasno sami regulisite.Odozgo naribajte sira trapista ili nekog drugog.
Dobro nauljite pleh,moze da se stavi papir za pecenje i sipajte masu,pecite na 200 C oko 35-40 min
Ovo uglavnom pravim za veceru,odlicno je leti uz jogurt,moze i pivo,pravila sam i sa tikvicama iz zamrzivaca,mozete unutra ubaciti i sunkice ili salame,sve je po volji.Lepo je i drugi dan kad se ohladi
Za vrijeme toplijih dana, dolaze nam i ne tako dragi gosti komarci, koji nas ponekad mogu u potpunosti izluditi svojim ubodima. Zbog uboda komaraca, mnogi izbjegavaju izlaske van u večernje sate, a posebice na mjesta gdje se u blizini nalazi voda.

Ubodi komaraca se najčešće ne oshete, a najgore je to što koliko god se mazali razno raznim sredstvima protiv komaraca, oni uvijek nađu neki djelić kože koji će upiknuti. Kaad komarac upikne, za sobom ostavlja posljedice na koži kao što je oticanje, modrica, svrbež, osip ili infekcija.



Kada dođe do uboda komarca, možete si pomoći raznim prirodnim receptima, koji se sastoje od češnjaka, luka, aloe vere, limuna, sode bikarbone, soli, paste za zube i leda.

Smiriti svrbež i umanjiti oteklinu nastalu od uboda komarca možete tako da usitnite češnjak ili luk, pa ih stavite na mjesto uboda. Nakon nekoliko minuta isperite hladnom vodom.

 Poznati prirodni antiseptik je aloe vera, koja pomaže u bržem ozdravljenju, smanjujući svrbež, bol i oteklinu, a iskoristiti njena ljekovita svojstva možete tako da gel aloe vere stavite u hladnjak na 15-ak minuta, pa ga nanesite na mjesto uboda.

Vrlo koristan u liječenju uboda od komaraca je i limun, koji upotrijebite tako da ga prerežete na dva dijela, pa jednom polovicom istrljate mjesto uboda. Isto tako možete na mjestu uboda trljati i koricu limuna. A kako bi smanjili mogućnost razvoja infekcije, mjesto uboda namažite limunovim sokom u koji dodajte bosiljak.

Soda bikarbona će zasigurno u potpunosti ukloniti svrbež na mjestu uboda, jer neutralizira pH kože. Upotrijebite ju tako da 2 čajne žličice pomiješate u čaši vode i mješate dok ne dobijete pastu. Dobivenu pastu nanesite na krpicu i stavite na mjesto uboda da stoji 20-ak minuta.

Savršen lijek za ubod od komaraca je i sol koja ima protuupalna i antiseptička svojstva. Ukoliko ste na moru, ubode komaraca izliječiti će i kupanje u moru, a ako niste napravite prirodnu pastu od soli, tako da malo soli pomiješate sa nekoliko kapi vode. Dobivenu pastu nanesite na mjesto uboda.

Svrbež koji uzrokuje ubod komarca, može umanjiti i pasta za zube, koju nanesite na zahvaćeno područje. Najbolja pasta za zube će biti ona koja u sebi sadrži pepermint.

Led će spriječiti daljnje oticanje uboda i smanjiti upalu nastalu od ugriza komarca, a koristite ga tako da ga zamotate u ručnik i stavite na ubod neka stoji 20-ak minuta, ili ubod stavite pod mlaz ledene vode., kako bi umanjili svrbež i oteklinu
Kad pojedete ovu smjesu, funkcija čitavog mozga se znatno poboljšava.
Jedan od najmoćnijih prirodnih lijekova ne samo da će vam popraviti pamćenje za nevjerojatnih 80 posto, već ćete pri tome uspjeti otopiti masne naslage s kojima se borite godinama.
Ključni sastojak je hren koji je bogat vitaminom C, kalijem, vitaminima B1, B2 i B6, kao i željezom, magnezijem i fosforom, donosi “Natural Healing Magazine”.

Hren ubrzava metabolizam, otklanja umor i potiče razvoj dobrih bakterija u trbuhu.

Priprema
 
Od sastojaka ćete trebati:

125 grama hrena,
4 limuna,
3 kašike meda,
2 kašike cimeta i
komadić đumbira (oko 2 centimetra).
U blenderu ispasirajte hren i đumbir. Iscijedite sok iz limuna, dodajte u blender, dobro izmješajte pa dodajte cimet i med. Dobro povezanu smjesu stavite u staklenu posudu.

Dva puta dnevno uzimajte po jednu kašiku smjese prije obroka, a ako vježbate, prije treninga.

Praktikujte ovo tri sedmice i nećete se pokajati kad vidite fenomenalne rezultate.
Bilo koje saksijsko cveće povremeno treba prihranjivati, naročito u vegetativnom periodu i periodu cvetanja. Izazvati povećani rast i cvetanje i najbeznadežnije biljke, pomoći će vam obični kvasac.

Fitohormoni, vitamini grupe B i auksini (biljni hormoni), koje se nalaze u kvascu, aktivno stimulišu deobu ćelija i rast biljaka. Prihranu takve vrste koriste profesionalni uzgajivači biljaka.


 
Zahvaljujući ovakvoj prihrani, naglo se povećava aktivnost mikoorganizama u zemljištu, povećava se sadržaj ugljen-dioksida, mikro- i makroelemenata, što ima posebno blagotvoran uticaj na korenov sistem i spoljašnjii izgled same biljke.

Dakle, ako želite da vaše biljke budu zdrave i cvetaju dugo i bogato, možete pripremiti rastvor za njihovu prihranu.

Prihrana za sobne biljke:

Biće potrebno

– 10 gr svežeg kvasca
– 1 kafena kašičica šećera
– 1 litra tople vode

Priprema:

Rastvorite kvasac u vodi, dodajte šećer i promešajte. Ostavite da odstoji, minimum 2 sata. Ovakvim rastvorom zalivajte cveće dvaput mesečno u jesenje-zimskom periodu, i jednom u deset dana u prolećno-letnjem.
Primetićete kako lišće postaje zelenije, a cvetanje bujnije i bogatije.
Kolač je totalno neplaniran, nakon telefonskog poziva brzinski pravljen, ali izuzetno fin, ukusan i naprosto neodoljiv !!
Nebeski kolač
Sastojci
biskvit
6 kom bjelanjaka
6 žlica šećera
4 žlice brašna
14 žlica kokosovog brašna
nadjev od višanja
680 g višanja (iliti 1 tegla)


1 paketić pudinga od vanilije
3 žlice šećera
krema
2 paketića pudinga od vanilije
4 žlice šećera
750 ml mlijeka
500 ml vrhnja za šlag
čokoladna glazura
100 g čokolade za kuhanje
50 g maslaca (ili margarina)
 
Priprema
1
za biskvit dobro istući bjelanjke, zatim dodati šećer, pa postepeno, na najmanjoj frzini miksera brašno i kokos. pažljivo rasporediti po pomašćenoj i pobrašnjenoj tepsiji (velika od rerne) i peći 15-20 min. na 180 stupnjeva.
2


teglicu višanja ocijediti, u soku ukuhati puding i šećer, te dodati višnje, pustiti da provrije, skinuti sa vatre i preliti preko ohlađenog biskvita.
3
skuhati puding od vanilije (+šećer), ohladiti i u hladno dodati prethodno umućen šlag, te premazati ohlađen kolač.
4
čokoladu i maslac (margarin) polako otopiti na laganoj vatri i premazati kolač, ohladiti, rezati i uživati u čaroliji laganog i osvježavajućeg okusa :-))
5
***kolač sam pravila onako, ‘iz glave’, i prvotna zamisao za kremu je bila da na pari izlupam žumanjke, ukuham 1 puding, pa onda sve zajedno pomiješam sa šlagom, ali u nedostatku vremena sam žumanjke ostavila sa strane i sve radila samo sa pudingom (žumanjci su poslužili za premazivanje slanih kiflica :-)) ***

Ukoliko je vaš obim vrata veći od prosječnog, možda ćete se suočiti sa nekim od sljedećih problema…

U novoj studiji iz Brazila, ističe se da muškarci sa velikim obimom vrata imaju veće šanse da razviju neko srčano oboljenje. Nakon što su sproveli istraživanje među 4.000 muškaraca, naučnici su objasnili da prosječan obim vrata kod muškaraca iznosi oko 38 cm. Sa svakih dodatnih 2,5 cm u obimu vrata iznad prosečnog, muškarci imaju 32% veće šanse da razviju otpornost na insulin, 24% veće šanse da imaju povišeni krvni pritisak, 50% veće šanse da im skoči vrijednost triglicerida, kao i 22% veće šanse da imaju nizak HDL ili dobar holesterol. Masne naslage koje se nalaze u predjelu vrata, mogu da izazovu proizvodnju inflamatornih supstanci koje doprinose gomilanju plaka u karotidnim arterijama u vratu, što utiče loše na srce, tvrdi autorka gore pomenute studije, Kristina Baena.

 

Međutim, muškarci kod kojih nije slučaj da je vrat deblji zbog masnih naslaga, već samo imaju razvijene trapezaste mišiće, čini se da neće osjetiti prethodno navedene posljedice. Zato, razmislite o sljedećem koraku: Izmjerite obim vašeg vrata. Ukoliko je obim veći od 39 cm, posetite ljekara radi preventivnog pregleda, tvrdi fizioterapeut Baena.

Možda će vam izmjerititi krvni pritisak, provjeriti nivo šećera u krvi i holesterol takođe. U studiji Baene, ističe se da oni muškarci kod kojih je obim vrata veći u odnosu na prosječni, imaju i do tri puta veće šanse da razviju srčane probleme i ostale zdravstvene tegobe prenosi b92.

Da li je kada zdrava za naš organizam, pitanje je koje stručnjaci često postavljaju. Naravno da ono pruža brojne pogodnosti organizmu, no postoje neke stvari na koje morate obratiti pažnju.

Kafa je bitan antioksidans, pa je čak dokazano kako i u nekim situacijama sprječava razvoj malignih ćelija – ali, ukoliko kafu pijete na prazan stomak, onda stvari i nisu tako pozitivne.


 
Šoljica čiste crne kafe u praznom želucu podstičke stvaranje želučane kiseline što posebno negoduje ljudima sa gastritisom. Čak ni zdravi stomaci nisu pošteđeni, jer pojačano lučenje kiseline će vam uzrokovati nelagode tokom jela i smetnje kod probave.

A proteine koje ne uspije probaviti, izazivaju nadutost, žgaravicu, povraćanje, iritaciju, upalu, pa čak i rak debelog crijeva. Stoga stručnjaci preporučuju da prije kafe pojedete barem krišku hljeba.
Dobrobiti maslinovog ulja za zdravlje zbog obilja antioksidanasa i nezasićenih masnih kiselina već su odavno poznate, a nova istraživanja pokazuju da već sama aroma maslinovog ulja ima pozitivne učinke na zdravlje.

Svima je nadaleko poznato da je maslinovo ulje vrlo zdravo, a legende o njegovoj dobrobiti sežu daleko u istoriju. Maslina je biljka koja se mnogo puta pominje i u samoj Bibliji u kojoj su takođe naznačena njena povoljna djelovanja na ljudsko zdravlje.

 

Nezasićene masne kiseline, vitamin E, steroli i polifenoli, samo su neki od sastojaka koji ovu namirnicu čine vrijednom, korisnom i zdravom.
“Vjeruje se da maslinovo ulje štiti od povišenog holesterola, visokog krvnog pritiska i srčanih bolesti i ohrabruje da bi moglo imati sličnu ulogu i protiv moždanog udara”, ističu svjetski medicinski stručnjaci, a ta uloga maslinovog ulja daleko je poznata i u narodu.

Međutim, u svijetu u kojem su alergije jedan ove većih problema mnogih ljudi širom svijeta, bez obzira na godine, jedan podatak je vrlo slabo poznat. Naime, maslinovo je ulje namirnica na koju gotovo niko na svijetu nije alergičan! Uz sva ljekovita svojstva koja posjeduje, činjenica da ne može biti ni tiha prijetnja zaista mnogo znači.

U opsežnom istraživanju literature, ozbiljna reakcija na maslinovo ulje veoma je rijetka. Zabilježena su tri slučaja prema kojima su ljudi alergijski reagovali na gutanje maslina. Jedan izvještaj alergiju na masline opisuje kao reakciju na pelud, a jedan bilježi slučaj alergičnog radnika mlina s oboljelim disajnim sistemom. Kožne alergijske reakcije kao što su kontaktni dermatitis ili osip na maslinovo ulje prijavljene su veoma rijetko. Za razliku od maslinovog ulja, alergijske reakcije nešto češće se javljaju sezonski na pelud maslinovog stabla
Pomozite sami sebi uz ovu staru kinesku metodu…

Tačka akupresure nalazi se u centru grudne kosti i naziva se “more mira”, stoga, pritisnite ovu tačku palcem 1-2 minuta i dišite polako.



Ovo je pogodno za liječenje nervoze, probleme u grudima, lupanje srca, astme, kašlja, anksioznosti i nekoliko problema sa grudima kao što su nedovoljno laktacije i mastitis.
Sastojci
800 gr svinjskog mlevenog mesa
3 kriske hleba
2 kom crvene pecene paprike
2 kom jaja
 

malo persuna
1 glavica crnog luka
1 kafena kasicica senfa
150 gr kackavalja
150 gr dimljene pecenice ili prsute
malo soli,bibera,belog luka

Priprema
1.
Mleveno meso umesiti rukama sa ocedjenom sredinom od hleba (koje je prethodno bilo natopljeno u vodi),dodati jaja,sitno iseckan luk,senf,sitno seckanu papriku,dimljeno meso i zacine(so,biber,beli luk,persun i ostalo pozelji).Sve to dobro umesiti pa ostaviti u frizideru da malo odstoji(oko pola sata).
Zatim rastanjiti kao plocu na aluminijumskoj foliji debljine jednog prsta.


2.
Na blizi kraj ploce poredjati stapice kackavalja ceo red i pazljivo uz pomoc folije urolati kao rolat.
Premazati uljem i staviti u podmazan pleh u rernu da se pece.
3.
Peci oko 45 minuta na 220 stepeni i u toku pecenje nekoliko puta polivati sa saftom iz rerne.
SASTOJCI
1 l mlijeka
1 puding sa okusom slatkog vrhnja
60 gr gustina
8 jušnih žlica šećera
100 gr mljevenog kokosa (ako volite- može i više kokosa)
10 gr mljevene želatine
cca 3 dcl tučenog slatkog vrhnja
Od 1 l mlijeka odvojiti 1 dcl u koji potopite želatinu da nabubri i ostavite sa strane.
Odvojite i cca 2 dcl za pomješati puding i gustin
Ostatak mlijeka zakuhajte skupa sa šećerom i kokosom. Kad zakuha- dodajte mješavinu pudinga i gustina i kuhajte dok se smjesa ne zgusne. U vruću umiksajte otopljenu želatinu i prekrijte prozirnom folijom tik uz kremu te ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.U ohlađenu kremu (na sobnu temperaturu) lagano umješajte tučeno slatko vrhnje.
Ganache
150 ml slatkog vrhnja
100 gr tamne čokolade
Zagrijte vrhnje i dodajte mu čokoladu. Mješajte dok se čokolada skroz ne otopi. Ostavite da se lagano hladi na sobnu temperaturu.
Kore (radite ovu smjesu x3- za svaku koru posebno)
70 gr bjelanjaka (cca 2 bjelanjka)


60 gr šećera
 10 gr brašna
10 gr gustina
10 gr kakaa
1 kavena žlica praška za pecivo
1 jušna žlica ulja
1 jušna žlica mlijeka
1 jušna žlica ruma

Priprema
Miksajte bjelanjca i postepeno dadajite šećer da se dobije čvrsti snijeg. Ostavite mikser i dalje mješajte ručno- lagano umješajte preostale tekuće sastojke pa praškaste. Izlijte u kalup za tortu promjera 24 cm. Pecite cca 15 min na 160 °C.
U kalup u kojem pečete- obavezno stavite pek papir- koru ostavljate da se hladi na njemu i tek kad se ohladi skidate papir. (vidi napomenu na dnu teksta!)
Pečete 3 kore- svaku posebno i svaku pečenu prelijete sa 1/3 ganachea i ostavite da se hladi.


E sad se vraćamo na kremu.. kore su ohlađene i stavljamo ih na podložak za tortu, a oko njih je rastezljivi obruč za torte obložen prozirnom folijom. Slažemo kora sa ganacheom, 1/3 kreme, kora itd. Završavamo sa kremom.
Tortu je najbolje ostaviti da prenoći u kalupu i da se lijepo stegne.
Za premaz oko torte i dekoraciju – ja sam rastopila 100 gr čokolade u 1 dcl slatkog vrhnja.
Napomena!!
Kore su prilično lagane i osjetljive- pazite da ih ne prepečete jer će vam postati gumaste i pazite kad ih prenosite u kalup da ne puknu. Ja svaku koru stavim u zamrzivač nekih 5 min i tek tada ih skidam sa pek papira i stavljam u obruč.
Sastojci:
2 jaja
12 kašika šećera
 12 kašika mleka
10 kašika ulja
15 kašika brašna


 prašak za pecivo
4 kašike džema od kajsije
 veća nastrugana zamrznuta narandža
4 kašike mleka
2 kašike ulja
100 g čokolade
50 g putera
2 kašike mleka
Priprema:
 Korak 1.


Umutiti 2 jaja, šećer, mleko, ulje, brašno i prašak za pecivo ispecite u velikom plehu tanju koru. Podelite je na pola jedan deo izmrvite.
Korak 2.
U izmrvljeni deo dodajte nastruganu narandžu, džem, mleko i ulje napravite jednoličnu smesu. ovom smesom filovati preostalu polovinu kore. Napraviti glazuru od čokolade, putera i mleka preliti preko fila . Ohladiti iseći na željene oblike.

KATEGORIJE

Ukupno prikaza stranice

Wikipedia

Rezultati pretraživanja

Istaknuti post

Sve što trebate znati o čišćenju organizma – detoksikaciji: OČISTITE TIJELO OD OTROVA BAR DVA PUTA GODIŠNJE!

Detoksikacija organizma Stalno vam se spava, umorni ste, imate manjak energije? Vrijeme je za čišćenje tijela! Jeste li znali, da č...

Arhiva bloga

Pretraži ovaj blog

PREVESTI

Popular Posts

Blog Arhiva